28 februari 2020

Werken aan schoon drinkwater

In Noord-Holland verving Vink een natronloog-installatie. De eisen waren streng. Het betrof een project in een waterproductiebedrijf dat continu moet doordraaien. Waterleidingbedrijven winnen grond- of oppervlaktewater en zuiveren dit tot een waterkwaliteit die voor consumptie geschikt is. Zij leveren in Nederland elke dag 3 miljard liter zuiver en streng gecontroleerd drinkwater, dat tot het beste ter wereld behoort. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) is één van die drinkwaterbedrijven.

PWN heeft een productiefaciliteit in onder andere Andijk. Daar staat de modernste waterfabriek ter wereld: de ‘Andijk III’. In deze drinkwater zuiveringsinstallatie maakt PWN zuiver en betrouwbaar drinkwater voor ruim anderhalf miljoen mensen in het oostelijk deel van Noord-Holland. De bron van dit drinkwater is het IJsselmeer. Veel van het IJsselmeerwater komt oorspronkelijk uit de Rijn. Het is troebel en bevat afvalstoffen, bacteriën en andere vervuiling uit de landbouw, industrie en de grote steden waarlangs deze rivier stroomt. Ook is dit water van nature vrij hard. Via een ingenieus en zeer modern reinigingsproces maakt PWN van dit water lekker drinkwater. De eerste stap is het ontharden van het ingenomen water.

Natronloog onthardt

Natronloog onthardt Het IJsselmeerwater stroomt via twee buizen een groot reservoir in: het spaarbekken. Roosters aan het begin van elke buis houden de vervuiling tegen die op of in het water drijft, zoals plastic zakken. Voordat het water in het spaarbekken stroomt, wordt er natronloog toegevoegd. Hierdoor ontstaan kalkdeeltjes die in het water zweven. Deze worden door de kalkafzetting langzaam groter en zwaarder en zakken naar de bodem. Dit proces maakt het water zachter en vrij van kalk. Zo heeft de gebruiker later minder kalkaanslag op bijvoorbeeld douchekop en in apparaten. Veel mensen vinden zacht water ook lekkerder smaken. Deze natronloog opslag- en doseerinstallatie was aan vervanging toe. Het installatiebureau van Vink heeft deze opdracht binnengehaald volgens EMVI-voorwaarden. Dit was een bijzondere opdracht omdat de installatie niet uit bedrijf kon worden genomen en direct aangesloten is op het distributiedrinkwaternet. Naast de oude installatie werd een nieuwe installatie gebouwd en geïnstalleerd. Na het inregelen en grondig testen kon deze de taak overnemen van de oude installatie.

BRL-K903/08 erkenning en meer

Het bestek stelde dat de aannemer moest beschikken over de benodigde BRL- K903/08 installatie-certificaten en dat doet Vink. Bovendien moest de aannemer alle werkzaamheden coördineren en ook de V&G coördinator zijn van het geheel. Tot slot moesten alle betrokken medewerkers vooraf het certificaat Hygiënisch Werken van PWN behalen. De bouw van het nieuwe gebouw, de opslagtanks (2 x netto 60 m3), de aanleg van 3 kilometer leiding in de grond, dubbelwandig gespiegellast met lekdetectiesystemen erop, de besturing en het elektrotechnische deel… Alles verzorgde Vink, tot en met de sloop en afvoer van de oude installatie en het oude gebouw. Het programmeren van de computers deed PWN, de rest gebeurde onder verantwoordelijkheid van Vink.

Projectontwikkeling